Főoldal

Informatika

Innováció

Demola

Inno-Capital

A szolgáltatás leírása

MFA – Multi-Factor Authentication (többtényezős hitelesítés)
Hagyományos módon történő bejelentkezéskor - ezt a folyamatot hitelesítésnek hívjuk – a felhasználó, felhasználónévvel és jelszóval bizonyítja a szolgáltatásnak, hogy az, akinek kiadja magát. Ezzel szemben a többtényezős hitelesítés (MFA) garantálja az eszközökhöz, rendszerekhez való biztonságos hozzáférést, használatával a felhasználó többféle bizonyítékkal (tényezőkkel) is igazolja személyazonosságát. Amennyiben a hitelesítés során valamely bizonyíték hiányzik, vagy helytelenül lett megadva, a többtényezős hitelesítéssel védett eszköz, rendszer elérése blokkolva marad, így ahhoz illetéktelenül nem férhet hozzá.

PTE M365 (Office 365) Multi-Factor Authentication
A többtényezős hitelesítés (MFA) elérhető a PTE M365 rendszerében is, igényelni az IT Ügyfélszolgálat önkiszolgáló szolgáltatásigénylő felületén, az https://sm.pte.hu oldalon lehet (mobil telefonszám megadásával). 
 

A szolgáltatás működése, igénybevétele

Miután a szervezet adminisztrátora engedélyezte fiókján a többtényezős hitelesítést (MFA), be kell állítania felhasználói fiókját a használathoz.

Az MFA beállításával az M365 fiókjába való bejelentkezéshez először - szokásos módon - adja meg a felhasználónevét és a jelszavát, majd a személyazonosság igazolásához a rendszer egy hitelesítő alkalmazás által biztosított vagy a telefonjára küldött, dinamikusan generált ellenőrző kódot - a második tényezőt - fogja kérni (a hitelesítő alkalmazás – Microsoft Authenticator – a 6 jegyű kódot 30 másodpercenként újra generálja, így pl. egy korábbi bejelentkezéshez használt számsor nem alkalmazható ismét).
1.    Jelentkezzen be a Microsoft 365-be PTE-s felhasználónevével, jelszavával (Bejelentkezés/Sign in), majd a rendszer további információkat kér.

information

2.    Válassza a Tovább/Next lehetőséget.

3.    Az alapértelmezett hitelesítési módszer az ingyenes Microsoft Authenticator alkalmazás használata. Ha telepítve van a mobileszközén, válassza a Tovább/Next lehetőséget, és kövesse az utasításokat a fiók hozzáadásához. 

Link az alkalmazás letöltéséhez:
Download and install the Microsoft Authenticator app 

Ha inkább a telefonjára küldött SMS-eket szeretné használni, válassza a Másik módszert szeretnék beállítani/I want to set up a different method. A Microsoft 365 kérni fogja a mobilszámát, majd egy 6 számjegyű kódot tartalmazó SMS-t küld az eszköz ellenőrzéséhez.

Tipp:  A gyorsabb és biztonságosabb élmény érdekében azt javasoljuk, hogy az SMS-ellenőrzés helyett használjon Microsoft Authenticator alkalmazást.

4.    Miután végrehajtotta a további ellenőrzési mód megadására vonatkozó utasításokat, a következő alkalommal, amikor bejelentkezik a Microsoft 365-be, a rendszer felkéri a további ellenőrzési információk vagy műveletek megadására, például a Microsoft Authenticator alkalmazás által biztosított ellenőrző kód vagy SMS-ben Önnek elküldött kód begépelésére.

verify

Megjegyzés: Nem kell gyakran megtennie a többtényezős hitelesítés második lépését. Általában csak egy új alkalmazásba vagy eszközbe való első bejelentkezéskor, illetve a jelszó megváltoztatása után lesz szüksége a további ellenőrzési metódusra, ezután elegendő az elsődleges tényező (pl. a jelszó) használata a belépéshez. Az extra biztonság abból a származik, hogy valaki megpróbál a fiókjába illetéktelenül belépni, valószínűleg nem az Ön eszközét használja, ezért amikor a rendszer a hitelesítés második tényezőjét kéri a folyamat elakad. 

Ha olyan alkalmazásai vannak, amelyek nem támogatják a többtényezős ellenőrzést, be kell állítania egy alkalmazásjelszót. További információért lásd: Alkalmazásjelszavak kezelése.