Főoldal

Informatika

Innováció

Demola

Inno-Capital

Akadálymentes

Ezen az oldalon olyan segédleteket teszünk közzé, amelyek a Pécsi Tudományegyetemen széles körben használt szoftverek és szolgáltatások képernyőolvasóval történő használatát ismertetik.

Az itt elérhető anyagokat azért készítettük, hogy segítségükkel a vak és látássérült felhasználók elsajátíthatják azokat az ismereteket, amelyek ezen szoftverek és szolgáltatások használatához szükségesek. Segédleteink legnagyobb részt meghallgatható oktatóanyagok formájában érhetőek el, amelyek lépésről lépésre ismertetik a felhasználóval egy adott szolgáltatás használatát, menüpontjait, lehetőségeit.

A hanganyagokban nem csupán instrukciók hangzanak el az adott alkalmazás használatát illetően, hanem ezek mellett a képernyőolvasó szoftver is hallható, ezáltal megismerhetővé válik az adott szolgáltatás felépítése, felülete is. A leggyakrabban használt funkciók működését hangos példákkal illusztráljuk.

A hangos és írásos segédletek listája folyamatosan bővül.

 

A Neptun tanulmányi rendszer használata képernyőfelolvasóval

A segédlet látássérült emberek részére, írásos formában, lépésről lépésre mutatja be a Neptun működését, leggyakrabban használt funkcióit és azok működését Windows alapú számítógépen.

A Neptun rendszerben történő navigálás, az egyes menüpontok megkeresése és a szolgáltatások használata a vak és gyengénlátó felhasználók esetében leggyakrabban képernyőolvasó szoftver segítségével válik lehetővé. Ez az útmutató bemutatja, hogy miként lehetséges a Neptun kezelése a Jaws for Windows, valamint az NVDA képernyőolvasók használatával, Windows operációs rendszer alatt, Google Chrome vagy Mozilla Firefox webböngészőben.

Tovább az oktatóanyaghoz ››

 

A Microsoft Teams használata képernyőolvasóval

A Microsoft Teams alkalmazás segítségével lehetővé válik, hogy konferenciákon, online kurzusokon, egyéb közös online alkalmakon vegyünk részt. A szoftver az írásos, hang és videoalapú csevegésen túl lehetőséget nyújt valós idejű online értekezleteken történő részvételre, prezentációk, egyéb fájlok csoportos megosztására, valamint számos funkcióval teszi egyszerűbbé az online csapatmunkát. A Teams legtöbb szolgáltatása vak felhasználók részére is elérhető, a hangos oktatóanyag ennek módját mutatja be Windows alapú számítógépeken, valamint IOs és Android rendszerű mobil eszközökön egyaránt.

Tovább az oktatóanyaghoz ››

 

Online vizsgázás a Moodle LMS rendszerben

Az online oktatás előtérbe kerülésével gyakran fordul elő az is, hogy az egyes kurzusokhoz tartozó vizsgák teljesítésére interneten keresztül kerül sor. A PTE-n is bevezetésre került Moodle rendszer erre is lehetőséget biztosít, ám látássérült felhasználók számára problémát jelenthet a vizsgakérdések sokfélesége, a válaszadáshoz használható eltérő metódusok. Ebben a hanganyagban meghallgatható, miként lehetséges vizsgázni a Moodle rendszerben egy képernyőolvasóval felszerelt számítógépen. Bemutatásra kerülnek a vizsgakérdések leggyakoribb fajtái, mint például:

  • szöveges válaszadás,
  • feleletválasztó,
  • igaz/hamis,
  • szöveget kiegészítő,
  • szöveget megfelelő pozícióba helyező.

Tovább az oktatóanyaghoz ››

 

Amennyiben további segítségre van szüksége, kérjük írjon az akadalymentes@pte.hu email címre!