Főoldal

Informatika

Innováció

Demola

Inno-Capital

Központi szerver üzemeltetés

A szolgáltatás leírása

Az Igazgatóság szerver üzemeltető csapata látja el a központi szerver infrastruktúra üzemeltetési feladatait teljeskörűen. A központi infrastruktúra szolgálja ki az ügyviteli, tanulmányi, beteginformatikai rendszereket, valamint az egyetemi weboldalakat és további szolgáltatásokat. Az erőforrások több telephelyen, elosztva, redundánsan (metro server cluster) üzemelnek. A rendszerek üzemeltetését munkatársaink folyamatos rendelkezésre állással végzik készenléti munkarendben, gyártói támogatási szerződések mellett.

A szolgáltatás működése, igénybevétele

A szolgáltatás minden egyetemi szervezeti egység számára elérhető. Hiba- és problémabejelentés Ügyfélszolgálatunkon jelezhető.

További információk, tájékoztatók

A Szerver Üzemeltetési Csoport munkatársai üzemeltetik a PTE központi szerver, tároló (storage) és mentő infrastruktúráját, a teljes PTE O365 környezetet, valamint biztosítják a központi szolgáltatások folyamatos rendelkezésre állását. Munkatársaink kritikus szolgáltatások esetén 24 órás, 1 órán belüli rendelkezésre állást biztosítanak, készenléti munkarendben.

Telephelyek – szerver termek:

- Több telephelyen elosztott szolgáltatások.
- Automata tűzjelzővel és gázzal oltó berendezéssel ellátott helyiség.
- Riasztóval, kamerával, beléptető rendszerrel védett helyiségek
- Rendelkezésre állás évi 99%
- Redundáns légkondicionálás (állandó hőmérséklet, páratartalom) pormentes környezet.
- Két irányú villamos táp ellátás, automata átkapcsolóval.
- Redundáns szünetmentes berendezés
- Automata diesel áramfejlesztő

Központi szerver és tároló (storage) erőforrások:

Redundáns nagy sűrűségű, Enterprise Blade szerver környezet, mely a telephelyek között elosztott módon, virtualizált   környezetben, metro cluster kialakításban működik. A virtualizációs rétegnek köszönhetően a virtuális szerverek leállás nélkül, online módon költöztethetők a telephelyek között. A központi nagy tárkapacitású rendszerek szintén redundáns módon, telephelyek között tükrözött módon üzemelve biztosítja az adatok védelmét.Több féle tároló rendszer működik, melyek a különböző szolgáltatások igényeit szolgálják ki a több féle diszk típusokkal (SSD/HDD). A telephelyek közötti adat-tükrözés online módon „azonnal” történik, így az adatok egyszerre két telephelyen is kiírásra kerülnek.

Mentő rendszerek:

Mentő rendszerek szintén redundáns módon, több telephelyen üzemelnek. A diszk alapú mentések tárolása deduplikált módon történik. A mentéseket igény szerint konfiguráljuk. Alapesetben heti teljes mentés készül a szolgáltatásokról (virtuális szerverekről), napi inkrementális mentéssel kiegészítve, melyek több hétig online megőrzésre kerülnek a diszk alapú mentőegységen. Kritikus rendszerek esetén napi több alkalommal is készülnek mentések, melyek a gyors visszaállíthatóság miatt, szintén online elérhetők.
Szalagos mentések, illetve az archiválások nagy kapacitású Tape Library eszközökkel történnek, melyek darabonkénti elméleti kapacitása ~6TB és 30 éves archiválási élettartamra tervezték őket. A kiírt adatok titkosítva vannak, szintén több telephelyen, tűzálló páncélszekrényben tárolva. Tárolási idő, rendszerenként eltérő módon igény, vagy törvényi kötelezettség szerint történik, alapesetben 1 év.

Támogatási szolgáltatások:

A teljes központi szerver infrastruktúra gyártói támogatási szerződéssel lefedett, így probléma esetén az eszközök, illetve szolgáltatások gyártóival közvetlenül fel tudjuk venni a kapcsolatot, sőt, rendszereink automatikusan bejelentik az esetleges meghibásodásokat a gyártóknak, akik azonnal, automatikusan jegyet nyitnak és a szolgáltatási szerződésekben szereplő, meghatározott időn belül a felmerült hibát elhárítják. Esetleges blade szerver meghibásodás esetén az érintett szolgáltatás újraindul egy másik szerveren, akár automatizált módon is, köszönhetően a teljesen redundáns kialakításnak.