Pálma fehér borszőlő

A szőlő rezisztencianemesítés kisebb nagyobb sikerekkel a 19. század vége óta folyik, amely az elmúlt 20 évben új lendülettel reneszánszát éli. A szőlő rezisztencianemesítését ösztönző legfőbb indok, hogy bár az EU mezőgazdasági területének csak 2%-a szőlőültetvény, de a kijuttatott növényvédő szerek 50%-át itt használják fel. Az ECOPHYTO terv előírja, hogy 2018-ig a kijuttatott növényvédő szerek mennyiségét 50%-kal kell csökkenteni és 53 hatóanyag kivonását elrendelték. Ezért különösen nagy szükség van új innovatív, nemes rezisztens fajtákra a fenntartható, környezetkímélő szőlőtermelési gyakorlathoz. 

A rezisztens fajok nem igényelnek permetezést a gombás megbetegedések ellen, ezáltal sokkal költséghatékonyabb és környezetbarátabb a termesztésük. Az ilyen szőlők hatalmas versenyelőnnyel és ebből kifolyólag nagy piaci értékpotenciállal rendelkeznek.  

Innováció Fejlesztési szint
TRL8
Innováció Iparjogvédelmi státusz
Az Európai Unió Közöségi Növényfajta Hivatalánál (Community Plant Variety Office-nél) növényfajta-oltalmi bejelentésre került sor 2017. október 26-án
Innováció Tudományterület

KAPCSOLAT

dr. Nagyréti József

innováció menedzser
+3630/ 313 8965